Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в болница с опасност за

...
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в болница с опасност за
Коментари Харесай

Кой е Фицо - най-дълго управлявалият Словакия

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в болница с заплаха за живота, откакто бе прострелян след съвещание на държавното управление в град Хандлова. Властите дефинираха случилото се като атентат, а десетки международни водачи осъдиха офанзивата. 

The Guardian обобщава кой е Роберт Фицо.

Роберт Фицо е словашки политик, който кара третия си мандат като министър-председател на централноевропейската страна, съобщи OFFnews.bg.

Роден в работническо семейство на 15 септември 1964 година, Фицо - правист по специалност - стартира политическата си кариера в комунистическата партия малко преди кадифената гражданска война от 1989 година, довела до разпадането на някогашната Чехословакия, напомня Гардиън. 

От 1994 година до 2000 година е представител на Словакия в Европейския съд по правата на индивида, а през 1999 година основава лявоцентристката си партия Смер-СД.

През 2006 година " Смер " печели безапелационна победа, която го изстрелва на премиерското място две години след присъединението на Словакия към Европейски Съюз. През 2009 година вкарва страната си в еврозоната, само че не съумява да образува коалиция през идната година, макар че печели изборите.

През 2012 година, след рухването на дясноцентристката коалиция поради обвинявания в корупция, той реализира нова победа, а през 2016 година още веднъж печели, само че две години по-късно се постанова да подаде оставка на фона на всеобщи митинги поради убийството на проверяващ публицист и неговата избраница. През октомври Фицо се завърна за трети мандат като министър-председател отпред на популистко-националистическа коалиция.

Забъркан в обвинявания в корупция, които постоянно е отричал, Фицо е дръзновен и прям, със податливост към бодибилдинга, футбола и бързите коли, написа Гардиън. 

Каква е неговата политика?

Фицо се възхищава както на Владимир Путин, заявявайки, че не би позволил арест на съветския президент с интернационална заповед, ако отиде в Словакия, по този начин и на нелибералния водач на Унгария Виктор Орбан, " който пази ползите на страната и народа си ".

Лидерът на " Смер " е и стратег: в своята тригодишна кариера сполучливо се движи сред главните, проевропейски позиции и гневна националистическа, антизападна изразителност, предопределена основно за вътрешно ползване, доказвайки, че е повече от подготвен да трансформира курса си според от публичното мнение или политическата действителност.

Заявявайки, че за него имат значение единствено ползите на Словакия, Фицо се изрича намерено по голям брой въпроси, приказва яростно за Европейски Съюз и интернационалните Неправителствени организации, наскърбява противниците си, лъжливо твърди, че има скрит план за прелом, и твърди, че вотът ще бъде подправен.

Той е гневен съперник на имиграцията - основен фактор за изборната му победа през 2016 година - и отхвърля " обособена мюсюлманска общественост в Словакия ". Неотдавна разкритикува еднополовите бракове и дефинира осиновяването от еднополови двойки като " извращение ".

По време на пандемията от COVID-19 Фицо се трансформира в най-изявения глас в страната против маските, блокирането и имунизацията. Преди да встъпи още веднъж в служба през октомври, актуалният министър председател употребява високите равнища на проруски настроения в Словакия, с цел да подкопае прозападния курс на държавното управление.

Какво се случи през третия му мандат като министър-председател?

Критиците се тормозят, че Фицо изоставя прозападния курс на Словакия и следва посоката на Унгария при ръководството на Орбан. Хиляди хора се събраха в столицата и в цяла Словакия, с цел да стачкуват против политиката на Фицо.

През февруари депутатите утвърдиха законови промени, с които се отстранява специфичната прокуратура, занимаваща се с корупцията по високите етажи на властта, понижават се наказванията за финансови закононарушения и се редуцира давностният период за обезчестяване.

През април държавното управление утвърди предложение за унищожаване на публичната телевизия и замяната ѝ с нов орган. Планът провокира остра рецензия от страна на опозиционните партии, съгласно които той ще даде на държавното управление цялостен надзор върху публичното радио и телевизия.

През април Петер Пелегрини, песимист във връзка с Украйна и непосредствен съдружник на Фицо, завоюва втория тур на президентските избори против демократичния и прозападен претендент на опозицията Иван Корчок.

Пелегрини би трябвало да наследи Зузана Чапутова, първата жена държавен глава на страната. Чапутова, корав покровител на прилежаща Украйна в битката ѝ против съветската инвазия, разгласи, че няма да се кандидатира за преизбиране през юни предходната година, откакто получи смъртни закани.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР